Zašto pratimo svjetske trendove i ulažemo u digitalnu konkurentnost?

7. listopada 2021.

Tema: Orsus grupa

Tek 55. mjesto zauzela je Hrvatska na ljestvici svjetske digitalne konkuretnosti u 2021., a ako znamo da je ukupno 64 zemlje u izboru, i da smo pali za 3 mjesta u odnosu na prošlu godinu, reklo bi se da kao država digitalno poprilično nazadujemo, zar ne?

Naime,  Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne svake godine   mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu. IMD ljestvica Svjetske digitalne konkuretnosti temelji se na analizi 3 faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost.

Faktor Znanja odnosi se na digitalne transformacije i učenje novih tehnologija. Tehnološki faktor procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija (zakonodavni okvir u skladu s tehnologijom, dostupnost kapitala za ulaganja i tehnološka infrastruktura). Faktor Spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane Vlade, gospodarstva i društva općenito. Zanimljivo, najbolje smo pozicionirani u znanju (47. na ljestvici), a najlošiji u spremnosti za budućnost (60. na ljestvici).

Ako vas zanima, na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Hong Kong, Švedska, Danska, Singapur, Švicarska, Nizozemska, Tajvan, Norveška i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tek svaka 5. tvrtka u Hrvatskoj koristi Cloud tehnologiju

Svoj mali, ali vjerujemo vrijedni, doprinos što boljem pozicioniranju Hrvatske na digitalnoj svjetskoj ljestvici dali smo i mi u Orsus grupi. Naime, iz navedenog istraživanja, očito je da smo jedni od malobrojnih tvrki u zemlji koji u poslovanju s klijentima koristi Cloud tehnologije. Prema nekim istraživanjima tek svaka 5. tvrtka u Hrvatskoj koristi ovu tehnologiju u poslovanju.
To znači da smo, naravno, gdje nam to okolnosti i propisi dozvoljavaju, odustali od nepotrebne papirologije i zatrpavanja spisima i dokumentima te smo uveli ‘oblak’ koji svim našim klijentima olakšava organizaciju i upravljanje dokumentima vezanima uz zaštitu na radu, zaštitu od požara, zaštitu okoliša te tehnička ispitivanja. Koliki utjecaj digitalizacija društva ima i na samu zaštitu okoliša vjerujemo da ne treba trošiti suvišne riječi.

Autor fotografije: Joshua Sortino – Unsplash

Bilo kad, bilo gdje

Uz Cloud upravljanje dokumentima više nismo/niste rob ureda. Svi važni dokumenti dostupni su uvijek i svuda, a potrebna je samo internetska veza. Dokumenti su, također, vidljivi svima ili samo pojedinim ljudima ili odjelima unutar kompanije ili organizacije, a to znači da se važne odluke o poslovanju mogu donijeti brže i uz manji trošak novaca.
Na zahtjev klijenta dokumenti se mogu poslati na daljnju obradu, automatizirano vas upozoravaju na sve rokove i potrebne preglede, a digitalno pohranjeni sigurni su od krađa i zloupotreba. Svi podaci pohranjeni su u data centru koji odgovara najvišim IT standardima. Naravno, obveznici Uredbe o uredskom poslovanju ne moraju brinuti, naša je usluga u potpunosti u skladu sa zakonom, a usklađena je i s korporativnim standardima.

Za sigurniji rad uključi ORSUS!

Povezani članci