Zašto je digitalizacija prioritet napretka u graditeljstvu?

25. veljače 2022.

Tema: Orsus grupa

Digitalizacija uvodi tektonske promjene u građevinskoj industriji, kao uostalom i u svim sektorima modernog života. Globalna istraživanja otkrivaju da dvije trećine poduzetnika vjeruje kako trebaju započeti digitalizaciju tvrtke u sljedeće dvije godine ili će – u suprotnome – trpjeti posljedice zaostajanja

Jedno od sve važnijih pitanja koje (sebi) postavljaju građevinske tvrtke jest na koje sve načine može digitalizacija pomoći u njihovom poslovanju.

Vrijednost digitalizacije, među inim, uključuje smanjenje režijskih troškova i dinamičke promjene u poslovnoj agilnosti i performansama. No, određivanje načina prolaska kroz proces ovisi, pak, o specifičnim potrebama i ciljevima vašeg poslovanja.

Stručnjaci, stoga, preporučuju nekoliko koraka za implementaciju procesa digitalizacije u građevinske tvrtke.

Odredite tko, što i kako provodi poslovnu strategiju

Prvi faktor koji treba uzeti u obzir jest cjelokupna strategija. Naime, kako digitalizacija zahvaća sve sektore u proizvodnji, tako poduzeća otkrivaju da kupnja jednog dijela tehnologije nije rješenje. Zato je potrebna opća strategija koja će detaljno povezati tehnologiju u koju ste uložili s ostatkom organizacije poslovanja i s radnom snagom.
Pažljivo razmislite tko će biti odgovoran za vođenje i određivanje vaše digitalne strategije i ciljeva, kako zamišljate da vaši krajnji ciljevi izgledaju i kako možete pratiti i održavati poslovanje u skladu s tim ciljevima.

Što treba uzeti u obzir u procesu digitalizacije?

Nakon definiranja sveobuhvatne strategije, možete početi s procesom digitalizacije. Najprije identificirajte tijek i proces rada te izradite popis želja za poboljšanje implementacije tehnoloških rješenja. Možda ćete poželjeti rješenje koje kombinira sva područja vašeg poslovanja (računovodstvo, upravljanje projektima, usluga, procjena, itd.) sa softverom za upravljanje gradnjom. Neke tvrtke, pak, smatraju da je poželjnija kupnja jednog specijaliziranog rješenja za predstavljanje određenog dijela njihovog poslovanja (tj. usluga ili računovodstva), a zatim integracija s dodatnim rješenjima.

Uz toliko faktora koje treba uzeti u obzir, neki od najvažnijih ciljeva koje možete postići digitalizacijom svakako su uklanjanje duplih unosa i viška papirologije, automatizacija određenih tokova rada, mobilna funkcionalnost i planiranje unaprijed!

Nakon što odlučite koje će rješenje za upravljanje gradnjom pokretati vaše poslovanje, vjerojatno ćete razmišljati i o tehnologiji u koju trebate uložiti. U zadnje vrijeme vrlo su popularni i višestruko praktični, primjerice, dronovi ili umreženi električni alati. No, ako ih ne možete povezati s ostatkom digitalne infrastrukture vaše organizacije, odnosno ako ne djeluju zajedno – uzalud vam sva ulaganja.

Prelazak na sasvim drugačije poslovanje

Rana implementacija je uobičajeno vrijeme kada se javlja većina problema, jer aspekti vašeg poslovanja koje možda niste razmatrali tijekom procesa planiranja izlaze na vidjelo. Hoće li vaš novi sustav zaliha pravilno preurediti materijale kada vam ponestane opreme? Je li vašem novom softveru za procjenu dostupan električar na škarastoj dizalici ili će gubiti dragocjeno vrijeme hodajući naprijed-natrag do građevinske prikolice kako bi pogledao označene planove?

Nakon što se postigne potpuna implementacija, vaše će poslovanje funkcionirati sasvim drugačije nego što je nekada funkcioniralo. Primjerice, ako implementirate ‘ured bez papira’, odnosno s dokumentima koji se automatski sinkroniziraju s jednog odjela na drugi – riješili ste se velike muke, zar ne?

Procjenitelj može nastaviti raditi sa svog prijenosnog računala jednako neprimjetno kao i iz ureda. Građevinski radnik će postaviti rasvjetno tijelo točno tamo gdje mu je mjesto zbog korisnih planova za prekrivanje kojima se pristupa s njihovog telefona…

Digitalizacija uvodi tektonske promjene u građevinskoj industriji, kao uostalom i u svim sektorima modernog života. Globalna istraživanja otkrivaju da dvije trećine poduzetnika vjeruje kako trebaju započeti digitalizaciju tvrtke u sljedeće dvije godine ili će – u suprotnome – trpjeti posljedice zaostajanja.

Pristupajući digitalizaciji na inteligentan način, možete iskoristiti prednosti ovih promjena i u tom procesu izgraditi svoj tržišni udio. Nakon što uvedete potpunu digitalizaciju u tvrtku vaše će poslovanje funkcionirati sasvim drugačije nego što je nekad funkcioniralo – neće zaostajati za trendovima, bit će u korak s modernim tehnologijama, a to znači i funkcionalnije i znatno uspješnije nego do sada!

Povezani članci