Zaštita okoliša – Što ja mogu učiniti za naš planet?

2. listopada 2021.

Tema: Zaštita okoliša

U borbi za zaštitu okoliša svatko od nas može napraviti mali korak prema očuvanju našeg planeta. Svi mi možemo biti ekološki savjesni. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno možete raditi, a pomažu očuvanju naše planete. Donosimo vam popis osam aktivnosti kojima možete ispuniti svoju obvezu brige za okoliš.

1. Gasite svjetla i kućanske aparate

Kakva je korist od svjetla koji gori u prostoriji u kojoj se vi više ne nalazite? Apsolutno nikakva, a šteta je poprilična, barem što se tiče efektivne potrošnje električne energija. Isto tako isključite sve kućanske aparate koje ne koristite, no nije dovoljno da ih samo ugasite, jer i kada su na ‘stand-by modeu’ troše poprilično energije, prema nekim izračunima čak i do 500 kW/h na godinu, što utječe i na vaše račune za električnu energiju. Samo prebrojite sve aparate koji su u vašem stanu u ovom trenu uključeni u struju, a ne koristite ih i sve će vam biti jasno.

2. Izbacite plastične vrećice iz uporabe

Svake se godine u svijetu iskoristi između 500 milijardi i bilijun plastičnih vrećica. Prošle se godine samo u Hrvatskoj iskoristilo oko 2500 tona plastičnih vrećica. Kao što svi vjerojatno znate, one nisu biorazgradive, a putevi ih često odnesu u mora u kojima postaju dio hranidbenog lanca. Platnenu vrećicu uvijek možete nositi sa sobom u torbi ili automobilu i možete ju uvijek iznova koristiti bez ikakve bojazni da će ta jedna vrećica pridonijeti zagađenju okoliša koji ionako visi o niti.

3. Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti

Svake se godine proizvede i proda više od 15 milijardi baterija i to mahom jednokratnih alkalnih, a samo se mali broj tih baterija reciklira. Ovakav potez zahtjeva jednokratno ulaganje u punjač i paket od nekoliko punjivih baterija, no ova će vam se investicija višestruko isplatiti , a pomoći ćete i okolišu, jer baterije i dalje spadaju u kategoriju opasnog otpada.

4. Račune plaćajte putem Interneta

Plaćanjem računa putem Interneta moglo bi se uštedjeti na papiru na kojem se izdaju potvrde o plaćanju. Ukoliko već plaćate račune na ovaj način sigurno znate da potvrde o uplati dolaze u elektronskom obliku, te ih kao takve možete i sačuvati u svom računalu. Prema nekim procjenama, kada bi bi svako kućanstvo (oko 100 milijuna kućanstava) u SAD-u (koji je uz Kinu najveći proizvođač otpada) plaćalo račune putem interneta spasilo bi se 18,5 milijuna stabala godišnje i količina otpada bi se smanjila za 85 milijuna tona. Stoga vam preporučujemo, dakako, ukoliko ste u mogućnosti, da isprobate ovaj način plaćanja računa. Osim što je vrlo jednostavno, zamislite koliko ćete vremena uštedjeti na stajanju u redovima.

5. Zasadite stablo

Ako imate dvorište, zašto ne biste zasadili stablo? Možda već i jeste, a ni ne znate kakve su koristi od njega. Svi ste dobro upoznati s procesom fotosinteze. Stabla i ostale biljke upijaju ugljikov dioksid, te ga uz pomoć sunčeve svjetlosti pretvaraju u nama prijeko potreban kisik. No, problem je u tome što je danas u svijetu jednostavno premalo biljaka koje se trebaju ‘suprotstaviti’ povećanju koncentracije ugljikovog dioksida. Ono jedno stablo koje biste mogli zasaditi bi u svome životnom vijeku moglo preraditi čak jednu tonu ugljikovog dioksida. Jedno stablo zaista čini razliku.

6. Odvajajte otpad i reciklirajte ga

Ovaj savjet i nije nešto novo, no nipošto ga ne smijemo zaobići. Ukoliko razdvajate otpad odmah po njegovu nastanku, to vam neće oduzeti previše vremena, a činite dobro i sebi i drugima. Odličan primjer odvajanja otpada pruža nam otok Krk na kojem u svakoj ulici postoje kontejneri za različite vrste otpada- papir i karton, staklo, PET ambalaža i bio-otpad. Kako stvari trenutno stoje, cijela bi Hrvatska uskoro mogla zbrinjavati otpad po sličnom principu. Jeste li znali da recikliranjem polovine otpada u vašem kućanstvu možete ‘uštedjeti’ i do 1200 kilograma ugljikovog dioksida godišnje? Najbolja stvar kod recikliranja je povratna naknada od 50 lipa koju možete dobiti za plastične i staklene boce, te za limenke čime si možete malo i popraviti kućni budžet.

7. Oprezno trošite vodu

Iako se mnogi nakon napornog dana vole opustiti u pjenušavoj kupki, možda je vrijeme da razmisle o toj navici. Tuširanjem se potroši upola manje vode no kupanjem u kadi. Smanjite li broj pjenušavih kupki, ne samo da ćete uštedjeti vodu, nego i energiju potrebnu za grijanje te iste vode. Postoji još nekoliko sitnica na kojima možete uštedjeti vodu, a već ste zasigurno čuli za njih, pa ćemo vas mi samo malo podsjetiti. Dok četkate zube, zatvorite vodu kako ona ne bi nepotrebno otjecala, a ukoliko vas živcira onaj wc kotlić koji neprestano curi, možda biste ipak trebali kupiti novi jer postoji mogućnost da na taj način dnevno nepotrebno istječe i do 700 litara vode.

8. Ostavite automobil kod kuće

Ukoliko se ovih dana manje vozite automobilom, razlog su vjerojatno visoke cijene goriva, no činjenica da je vaš automobil ostao garaži pridonosi i zaštiti okoliša i to više no što možete zamisliti. Ukoliko odlučite ostaviti vašeg limenog ljubimca kod kuće samo dva dana u tjednu smanjit ćete emisiju stakleničkih plinova i do 750 kilograma godišnje. Ta dva dana umjesto automobila odlučite se za bicikl ili javni prijevoz, a ukoliko vam ništa od toga ne odgovara, možete se odlučiti i za carpooling koji i kod nas postaje sve popularniji.

Povezani članci