Zaboravite na pirotehniku – neka blagdani prođu u miru i veselju!

24. prosinca 2021.

Tema: Orsus grupa

Za razliku od prijašnjih godina kada su već tijekom studenog znale odjekivati eksplozije raznih pirotehničkih sredstava, ove godine dani uoči Božića i Nove godine ipak prolaze mirnije.
Sve to zahvaljujući novom Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim je zabranjena uporaba i korištenje petardi i redenika kategorije F3. A od 2. siječnja 2021. godine zabrana je proširena i na kategoriju F2. Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine.

Prodaja kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba. Za sve one koji krše ova pravila napominjemo kako se kazne kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Primjerice, kaznom od 5.000 do 15 tisuća kuna kaznit će se svaka fizička osoba ako rukuje eksplozivnim tvarima a nije zdravstveno sposobna ili stručno osposobljena, ako unosi pirotehnička sredstva u Hrvatsku ili ako, čak i dozvoljena sredstva, iznosi iz države u količini većoj od dva kilograma, ako pirotehniku proda ili preda ili sudjeluje u prijevozu eksplozivnih tvari, a ne pridržava se propisa o prijevozu tih sredstava. Ista će se kazna izreći mlađima od 18 godina ako koriste pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3. Ta kazna čeka sve koji ih koriste u zatvorenom ili prostoru gdje se okuplja veći broj građana, te sve koji nabavljaju, posjeduju ili koriste petarde i redenike kategorije F2 i F3. A kazna od jedne do 3 tisuće kuna slijedi zakonskom zastupniku djeteta mlađeg od 14 godina koje je koristi pirotehniku.

No, financijske kazne su neusporedivo ‘bezazlenije’ naspram činjenice da svake godine mnogi stradaju zbog neodgovornog korištenja pirotehnike – a nažalost bilježe se i brojni smrtni slučajevi.
Najčešće žrtve neodgovornog korištenja pirotehnike su djeca jer vrlo često roditelji doživljavaju pirotehnička sredstva kao vrstu igračaka. Pirotehnička sredstva nisu igračke, niti bi trebala ikad biti zabava za djecu!

Stoga, ove blagdane provedite u miru, sigurni u vlastitom domu i izvan njega!

Povezani članci