Ulaganje u zaštitu života: Svaki bi dom trebao imati vatrogasni aparat!

19. studenoga 2021.

Tema: Zaštita od požara

Budite iskreni – jeste li ikad pomislili kako bi u svom domu trebali imati aparat za gašenje požara? Vjerojatno niste, kao i ogromna većina stanovništva iako se radi o aparatu koji vam može spasiti i život i imovinu!

Vatrogasne aparate pronaći ćete u svakom uredu, postrojenju, u skladištima, pa čak i u automobilima, na stubištima stambenih zgrada ali vrlo, vrlo rijetko u privatnom kućanstvu.

Mnogi o njima razmišljaju tek kada se već dogodi nezgoda ili kada u novinama pročitaju kako je nekome izgorjela kuća do temelja. Što, nažalost, nije rijetkost jer u Hrvatskoj godišnje u privatnim kućanstvima izbije u prosjeku 4500 požara – prema istraživanju jedne domaće osiguravajuće kuće.

U Orsus grupi se držimo poslovice ‘bolje spriječiti, nego liječiti’ pa svakako preporučamo da u svom domu imate aparat za gašenje požara. Jer ne samo da može spasiti život vas i vaših najmilijih, nego je on ulog i u zaštitu vaše imovine i svega vrijednog što vatra može progutati u svega nekoliko minuta! A taj vas ulog može stajati u prosjeku oko 400-500 kuna!

Koji aparat odabrati?

Izbor vrste i potrebnog broja vatrogasnih aparata ovisi o požaru koji može nastati u vašem domu, o površini požarnog sektora i o specifičnom požarnom opterećenju tj. prosječnoj količini topline koja se može osloboditi iz zapaljenog materijala u prostoru (požarnom sektoru) po jedinici površine. Primjerice, arhiva u kojoj se čuva velika količina papira nema isto specifično požarno opterećenje kao i skladište vode za piće.

Rekli bismo kako je ponekad presudno da u domu imate i samo jedan aparat, no odluku o tome koliko velik uređaj vam treba i koliki broj prepustite stručnjacima!

Kontrola ispravnosti aparata i mjesto na kojem stoji

Jednom u tri mjeseca napravite redoviti pregled aparata, a to znači obratiti pažnju o položaju i dostupnosti vatrogasnog aparata, stanju u kojem se on nalazi, njegovoj kompletnosti, stanju plombe na aparatu… Uočene nedostatke potrebno je otkloniti odmah.

Periodični pregled služi za utvrđivanje ispravnosti aparata te zamjenu dotrajalih i neispravnih dijelova. Potrebno ga je obaviti najmanje jednom godišnje, a obavlja ga ovlašteni serviser vatrogasnih aparata.

Kod postavljanja vatrogasnih aparata iznimno je važno da je na pristupačnom mjestu – dakle, ne smije biti blokiran namještajem ili nečim sličnim, uvijek mora biti moguć pristup aparatu te njegov položaj mora biti jasno naznačen naljepnicom koja se nalazi na zidu. Ako se montira na zid to ne smije biti na visini većoj od 1,5 metara, naravno radi lakše dostupnosti svim ukućanima.

Povezani članci