Sigurnosni pojas za zaštitu od pada – pravilnom brigom štitite živote radnika!

2. svibnja 2022.

Tema: Orsus grupa

Rad na visinama nosi sa sobom visoki rizik od ozbiljnih, pa čak i smrtonosnih nesreća. Zato i tvrtke i radnici koji koriste bilo koju vrstu pojasa za zaštitu od pada moraju biti odgovorni i učinkoviti prije njegove upotrebe. A to ne podrazumijeva samo odabir najprikladnijeg pojasa za svaki zadatak, već i njegovo stalno i temeljito održavanje.

Padovi s visine uzrokuju veliki broj nesreća na radu s teškim, pa čak i smrtnim posljedicama u cijelom svijetu. Primjerice, nedavno izvješće čileanske Uprave za rad identificiralo ih je kao drugi uzrok invaliditeta i smrti među radnom snagom. Scenarij trajnog visokog rizika zapravo naglašava potrebu da profesionalci, koji obavljaju takve poslove, koriste specijaliziranu osobnu zaštitnu opremu, koja sprječava padove, a ujedno minimizira štetu u slučaju nezgode.

Ova oprema, nazvana ‘sustavi za zaustavljanje pada’, uključuje sve one komponente koje radnik koristi kako bi njegovo tijelo bilo fiksirano ili stabilno u slučaju mogućeg pada, ili u suprotnom može visiti na sigurnoj visini, a da ne pretrpi ikakva oštećenja. Da bi se to osiguralo svaki sustav za zaustavljanje padova mora se sastojati od tri komponente: uređaja za sidrenje, spojnog podsustava (obično čeličnih kabela) i pojasa za zaustavljanje pada.

Četiri vrste pojaseva

S tehničkog stajališta, pojas za zaustavljanje pada je svaki sigurnosni uređaj koji se postavlja na tijelo radnika, kako bi ga zadržao u slučaju pada. U osnovi se sastoji od sustava remena dizajniranih za podupiranje tijela, u kombinaciji s drugim raznim elementima za podešavanje, koji omogućuju pričvršćivanje pojasa na bilo koju točku sidrenja.

Tržište sigurnosnih elemenata danas nudi razne vrste pojasa, posebno dizajnirane za različite vrste rada na visini. Iz tog razloga, kako bi ova oprema mogla učinkovito ispuniti svoju ulogu, treba odabrati najprikladniju vrstu za svaki zadatak (primjerice, šumarstvo, održavanje rasvjete, čišćenje prozora ili visokogradnja).

Prema ovoj osobini moguće je identificirati 4 vrste pojasa:

Sigurnosni pojasevi EN 354, EN 358

Oni su uređaji koji okružuju tijelo radnika u struku. Imaju dvostruku funkciju sprječavanja korisnika da se pomakne do točke u kojoj postoji opasnost od pada i zadržavanja na potrebnom radnom mjestu.

Pojas za sjedenje EN 354, EN 358, EN 12841C

Sastoje se od pojasa plus točke za pričvršćivanje i dva oslonca koji okružuju nogu svakog radnika. Na taj način omogućuju oslonac tijela radnika u sjedećem položaju. Stoga obavljaju iste funkcije kao i prethodni sigurnosni pojasevi.

Sigurnosni pojas EN 360, EN 355, EN 353.1/2

Njihova glavna funkcija je zaustaviti pad. Dakle, moraju sadržavati pričvrsnu točku koja jamči vezu pojasa s podsustavom za zaustavljanje pada i sidrištem. Ovisno o mjestu na kojem s nalazi točka pričvršćivanja, postoj dorzalni, prsni, trbušni ili pozicionirani pojas.

Integralni pojas EN 354, EN 358, EN 12841 A/B/C, EN 360, EN 355, EN 353.1/2

Strukturirani su na temelju spoja sigurnosnog pojasa, s pojasom za zaustavljanje pada i pojasom za sjedenje, a općenito se koriste u vertikalnim radovima (kao što su visoke zgrade).

Vitalna važnost održavanja opreme

Osim kvalitete materijala koji se koriste za izradu pojasa za sprječavanje pada, ili karakteristika koje mora imati prema poslu obavljanja, također je bitno educirati i osposobiti radnike o rizicima povezanim s radom na visini. To implicira da ih treba naučiti vitalnoj važnosti održavanja ove opreme. Zadatak koji je u nadležnosti i poslodavca i sigurnosnih timova tvrtke, kao i samog radnika. U tom smislu, i tvrtka i profesionalci zaduženi za obavljanje pojedinih zadataka trebaju redovito pregledavati i preventivno održavati opremu kroz sustav elektroničke kontrolne liste, odnosno aplikaciju, putem koje mogu kontrolirati više faza inspekcije, te provjeriti sigurnost i rad opreme.

Na taj način jamčimo učinkovitiju kontrolu, što znači optimizaciju sigurnosti i radnih uvjeta osoblja koje mora obavljati zadatke na visini. Neki praktični pokazatelji koje možemo uključiti u ove digitalne kontrolne liste, kako bismo kontrolirali sve moguće varijable korištenja, održavanja i njege pojaseva, su sljedeći:

  • Uređaj za sidrenje i osobna oprema za zaštitu od pada moraju odoljeti svim silama koje nastaju u zaustavljanju pada osobe, uključujući sam pad i tjelesnu težinu radnika, dodanu njihovoj odjeći i drugoj opremi koju u tom trenutku može nositi.
  • Točke učvršćenja pojasa moraju uvijek biti sigurne i lako dostupne.
  • Zaštitnu opremu ne smije mijenjati više radnika, jer se optimalna zaštita postiže fiksiranjem veličine i individualno za svaku osobu.
  • Sve prilagodbe moraju se izvršiti u skladu s uputama proizvođača, kako bi se postigla maksimalna učinkovitost sustava.
  • Za određivanje maksimalnog roka trajanja pojedinog komada opreme potrebno je uzeti u obzir karakteristike svakog od njih, kao i materijale od kojih je izrađen, uvjete samog rada i okoline, kao i karakteristike mjesta predviđenog za njegovu upotrebu i skladištenje.
  • Svi pojasevi za zaštitu od pada, kao i užad za sidrenje, moraju se skladištiti obješeni, na suhom i hladnom mjestu, daleko od prirodnih ili umjetnih izvora topline (među inim, sunce, pećnice ili kotlovi…).
  • Remenje mora biti zaštićeno od kontakta s agresivnim ili korozivnim tvarima, kao što su kiseline, lužine, tekućine za zavarivanje, ulja, površine za rezanje ili grubi i oštri rubovi zidova.
  • Prijevoz svakog od ovih dijelova opreme, pojaseva ili užadi za držanje, uvijek se mora obavljati u odgovarajućem kovčegu ili kontejneru.
  • U slučaju otkrivanja bilo kakvih znakova istrošenosti na vlaknima pojasa, kao i lomova ili nedostataka u sustavima za podešavanje, cjelokupna oprema mora se odmah ukloniti iz uporabe i zamijeniti novom ili drugom u dobrom stanju.

Nije uopće nevažno kako se remen održava!

Remenja od tekstilnih materijala mogu se prati. U tom slučaju preporuča se uvijek koristiti perilicu rublja i deterdžent za osjetljive tkanine. Osim toga, moraju se zamotati u vrećicu kako bi se izbjegla moguća oštećenja uslijed trenja o metalne površine. Osim toga, temperatura pranja ne smije biti viša od 30°C, jer se iznad te temperature može oštetiti struktura umjetnih vlakana (osobito poliesterskih ili poliamidnih) traka za pojas. K tome, treba imati na umu da se dijelovi opreme izrađeni od sintetičkih vlakana mogu prerano potrošiti, osobito ako su podvrgnuti faktorima intenzivnog ultraljubičastog zračenja ili ekstremnim klimatskim i okolišnim uvjetima.

Isto tako, za uspješnije održavanje radnik mora stalno sudjelovati na tečajevima sigurnosti i zaštite na radu na kojima uči kako se brinuti o osobnoj opremi. To će mu pomoći u izbjegavanju raznih situacija koje uzrokuju oštećenje ili trošenje pojasa, kao i da prepozna sve znakove oštećenja, abrazije ili kvara!

Povezani članci