Kako se možete kreditirati i koristiti vaučere za obrazovanje odraslih?

26. siječnja 2022.

Tema: Orsus grupa

U iduće četiri godine osigurano je 300 milijuna kuna za projekt “Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih” koji započinje 1. travnja 2022.

Zajednica za obrazovanje odraslih Hrvatske gospodarske komore organizirala je dvodnevnu konferenciju kako bi povezala sve ključne dionike projekta te informirala svoje članice i zainteresirane ustanove za obrazovanje odraslih, među kojima je i Orsus učilište, o tome kako se mogu akreditirati i postati ustanove gdje će se vaučer moći koristiti.

Prosječna vrijednost vaučera iznosit će 10.000 kn

“Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Dodijeljeni vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih”, objasnio je savjetnik predsjednika HGK Petar Mišević.

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, detaljnije je predstavio projekt istaknuvši kako će prosječna vrijednost vaučera iznositi 10 tisuća kuna po osobi, a ovom se mjerom planira obuhvatiti 30.000 ljudi.

“Korisnici sustava vaučera bit će nezaposlene osobe, od čega minimalno 12.000 dugotrajno nezaposlenih, kao i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru. Trajanje programa obrazovanja putem vaučera ne može biti duže od 6 mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju 6 mjeseci za njegovu aktivaciju”, pojasnio je Vidiš. 

Kroz sustav cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih HZZ je do sada uspio osposobiti više od 23.000 ljudi, a već godinu dana intenzivno radi na pripremi provedbe. Digitalne i zelene vještine su ključne u ovoj priči.

Orsus učilište je usklađeno s novom metodologijom i potrebama tržišta rada

“Učilište ORSUS radi na izradi programa osposobljavanja koji će biti usklađeni s novom metodologijom i potrebama tržišta rada te planira biti jedno od akreditiranih učilišta koje će te programe i provoditi. Na konferenciji je posebno bilo govora i o tome kako postati akreditirana ustanova gdje će se vaučer koristiti, o novoj metodologiji izrade programa obrazovanja te o mikrokvalifikacijama. Mikrokvalifikacija je novi pojam koji se uvodi u sustav obrazovanja odraslih. Ona polazniku omogućuju stjecanje novih znanja i vještina kroz kraće vremensko razdoblje, tj. na brz i učinkovit način, a  koje će biti prepoznatljive na tržištu rada i biti dokaz o novim stečenim kompetencijama. Novina je i da polaznici programa obrazovanja mogu biti i osobe s navršenih 14 godina života kako ne bi nastala stanka u obrazovanju za učenike koji su završili osnovnu školu, a obrazovanje žele nastaviti u sustavu obrazovanja odraslih.
U vremenima brzih tehnoloških i ekonomskih promjena stjecanje novih kompetencija presudne su za sve zaposlene za zadržavanje u zapošljivosti te za nezaposlene za konkurentnije pristupanje tržištu rada. Stoga, smatramo da je uvođenje ovih novina u sustav obrazovanja odraslih krucijalno za osmišljavanje novih kvalitetnih programa usko povezanih s potrebama tržišta rada”
, zaključuje Anita Vukić, voditeljica obrazovnih skupina Orsus učilišta.

Povezani članci