Kako poslodavci mogu pružiti zaštitu i sigurnost ženama na radnom mjestu

8. ožujka 2022.

Tema: Orsus grupa

Međunarodni dan žena,  8. ožujka, idealna je prigoda da posebno istaknemo svijest o postojećim preprekama i poteškoćama u ostvarivanju rodne ravnopravnosti za sve, ali i zaštiti i sigurnosti žena na radnom mjestu

Jer žene su vrlo često izložene fizičkim, psihosocijalnim i organizacijskim faktorima rizika na radnom mjestu, a posebno poremećajima mišićno-koštanog sustava, između ostalog zbog svoje dvostruke uloge radnice i neplaćene pružateljice skrbi.

Razlike koje utječu na sigurnost i zdravlje na radu

Postoje brojne razlike koje utječu na rizike s kojima se suočavaju muškarci i žene. Žene također rade u određenim sektorima i određene vrste poslova, ali nastoje postići ravnotežu između dvostrukih odgovornosti na poslu i kod kuće. Osim fizičkih razlika u odnosu na muškarce, posebno u fizičkoj snazi, pripadnice ‘nježnijeg spola’ često obavljaju i poslove koji se pogrešno smatraju sigurnima i laganima.

Te se razlike, nažalost, često ne prepoznaju u praksi u području sigurnosti i zdravlja na radu, baš kao ni radno opterećenje i rizici povezani sa stresom za žene na radnom mjestu – koji se prečesto podcjenjuju. Stoga je pogrebno naglasiti upravo te razlika i pomoći u poboljšanju sigurnosti i zdravlja na radu u područjima koja najviše utječu na žene.

Kako poslodavci mogu pružiti zaštitu i sigurnost ženama na radnom mjestu

Pristup sigurnosti i zdravlju na radu na temelju spolne pripadnosti podrazumijeva prepoznavanje i vođenje računa o razlikama između muških i ženskih radnika.

Poslodavci mogu učiniti sljedeće:

  • usmjeriti se na osiguranje sigurnijeg i lakšeg rada za svakoga
  • uključiti u procjenu rizika pitanja povezana sa spolnom pripadnošću
  • razmotriti stvaran obavljeni rad i izbjegavati pretpostavke o tome tko je izložen riziku i zašto
  • omogućiti fleksibilnije radno vrijeme
  • uključiti žene u donošenje odluka o sigurnosti i zdravlju na radu

Uostalom, takav je pristup od koristi za sve zaposlenike, a ne samo za žene!

Povezani članci