Kaciga ‘glavu čuva’ – vitalni element za sigurnost radnika

22. ožujka 2022.

Tema: Orsus grupa

Svaki dio osobne zaštite mora zadovoljiti vrlo visoke zahtjeve, kako u pogledu kvalitete materijala, tako i dizajna – jer svaka ozljeda glave može imati vrlo ozbiljne, čak i smrtonosne posljedice za radnike. Zato je kaciga nesumnjivo jedan od ključnih faktora za sprječavanje ovakvih nesreća!

Sigurnost radnika ključna je u svim radnim aktivnostima. Zapravo, to je jedan od glavnih faktora strateškog uspjeha poduzeća ili organizacija, jer niti jedna komercijalna djelatnost ne može napredovati niti biti uspješna ako ne osigurava život i zdravlje svojih zaposlenika. Stoga je osiguranje radnika opremom koja sprječava nastanak teških nesreća i ozljeda – prioritet. Posebno u industrijskom, ekstraktivnom i proizvodnom sektoru, koji po svojoj prirodi imaju najveću stopu teških nesreća.

Jednan od najvažnijih faktora sasvim sigurno je zaštitna kaciga, jer su ozljede glave iznimno opasne – i po život. Prema statističkim podacima Međunarodne organizacije rada, ILO, ove ozljede predstavljaju između 3% i 6% svih ozljeda na radu! Brojka je to koja može zavarati, jer ozljede glave mogu uzrokovati i do tri tjedna rekonvalescencije te dovesti do smrti radnika.

Koju funkciju treba imati zaštitna kaciga?

Tehnički gledano, zaštitna kaciga je osobni zaštitni element dizajniran za pokrivanje gornjeg dijela glave korisnika, a djeluje kao zaštitna barijera i/ili apsorbira energiju.

Njegova uporaba omogućuje zaštitu radnika od sljedećih specifičnih rizika:

 • Udarci i perforacije uzrokovane padom ili izbačenim tupim predmetima.
 • Naleti na oštre i/ili razderane fiksne predmete.
 • Udarci uzrokovani padom koje bi radnik mogao pretrpjeti.
 • Kontakt s izvorima električne energije.
 • Kontakt s rastopljenim metalima, vrućim tekućinama ili korozivnim tvarima.
 • Ako se ne koristi pravilno, radnik je izložen bezbrojnim nezgodama koje mogu imati vrlo ozbiljne posljedice, čak i smrt!

Koje karakteristike treba imati zaštitna kaciga?

Za pružanje adekvatne zaštite i smanjenje posljedica proizašlih iz navedenih faktora rizika, kaciga mora biti opremljena nizom elemenata kako bi se ispunili sljedeći uvjeti:

 • Ograničiti pritisak koji se primjenjuje na lubanju, raspoređujući udarnu silu na najveću moguću površinu.
 • Odbiti predmete koji padaju, koristeći prikladno glatki i zaobljen oblik.
 • Raspršiti energiju udara tako da se ne prenese sva na glavu i vrat.
 • Djeluje kao izolacijska zona i od električnih pražnjenja i od korozivnih materijala, tekućina ili vrućih predmeta.

Vrste zaštitnih kaciga

Postoje četiri glavne vrste zaštitnih kaciga koje su klasificirane prema svojoj funkcionalnosti i sposobnosti zaštite od strujnih udara.

A-klasa: Štiti od mogućih udaraca uslijed pada predmeta i pružaju električni izolacijski kapacitet do 2200 volti.

B-klasa: Štiti od udaraca i električnih pražnjenja do 12.300 volti.

C-klasa: Pružaju zaštitu od udaraca, ali ne nude zaštitu od izlaganja električnoj struji ili korozivnim tvarima, pa su dizajnirani za poslove s manje rizika.

E-klasa: Ove kacige su otporne na vatru jer su izrađene od ABS vlakana. Imaju četiri točke sidrenja i tri razine položaja visine.

Najčešći i najrašireniji dizajn kacige je tip ‘kapa’, s vizirom i obodom, dizajniran za pružanje zaštite u većini tipičnih industrijskih sektora, kao što su radionice, tvornice ili proizvodne linije.
U kamenolomima, rudarskim gradilištima, rušilačkim i šumarskim radovima koristi se model tipa ‘šešir’ koji pruža veću zaštitu lica zbog dizajna šireg oboda.
Za zadatke na visini ili konstrukciji, poželjna je kaciga tipa ‘kapa’, bez vizira ili oboda, jer ti elementi mogu doći u dodir s gredama ili stupovima, što stvara potencijalni rizik od gubitka ravnoteže i pada.

Koja je kaciga najprikladnija?

Prvo, potrebno je imati opsežno znanje o karakteristikama poslova i njihovom neposrednom okruženju. Iz tog razloga izbor mora provoditi obučeno osoblje koje ima stalnu povratnu informaciju s radnom snagom. Na taj će način moći detaljno upoznati dnevne rizike u radu. Iz ovih varijabli treba osmisliti kontrolni popis koji omogućuje proučavanje i usporedbu svih ponuda dostupnih na tržištu. Također je važno analizirati upute proizvođača kacige, kao što su korišteni materijali, struktura, komponente, preporuke za korištenje i skladištenje, čišćenje, održavanje, dezinfekcija, dostupnost pribora i rezervnih dijelova, klase zaštite i opreme, datumi isteka ili rokovi, između ostalih važnih faktora…

Isto tako, prije kupnje zaštitne kacige, bitno je testirati njezinu funkcionalnost na samom radnom mjestu. U tom smislu, kacige koje pružaju najbolju zaštitu su one izrađene od termoplastičnih materijala kao što su polikarbonat, ABS, polietilen i polikarbonat sa staklenim vlaknima. Osim toga, uvijek bi trebali biti opremljeni dobrim pojasom. Zauzvrat, one izrađene od lakih metalnih legura nisu u potpunosti otporne na perforacije uzrokovane oštrim ili oštrim predmetima.

Također, ne smiju se koristiti kacige s unutarnjim izbočinama, jer u slučaju bočnog sudara mogu uzrokovati ozbiljne ozljede. Bolje je da imaju nezapaljivu bočnu zaštitnu podlogu koja se ne deformira zbog topline. Ako postoji velika opasnost od trljanja o gole električne vodiče, radnici trebaju koristiti samo kacige od termoplastičnih materijala, bez ventilacijskih otvora, zakovica ili vanjskih metalnih dijelova.
U međuvremenu, oni koji rade na visokim mjestima, kao što su skele ili zgrade u izgradnji, moraju nositi kacige s remenom za bradu.

Strategije čuvanja kaciga i mjere opreza

Kako bi se održala puna zaštitna sposobnost kaciga tijekom njihovog trajanja, treba primijeniti različite strategije njege i mjere opreza. Primjerice, većina ‘školjki’ zaštitnih kaciga izrađena je od plastičnih materijala, koji se u normalnim uvjetima vrlo sporo mijenjaju. No, degradaciju mogu ubrzati različiti uzroci kao što su izlaganje ekstremnim uvjetima topline i hladnoće, stalni kontakt s kemikalijama, korozivnim tvarima i tupim predmetima, kumulativni učinci udaraca ili padova i loše održavanje.

S tim u vezi, stručnjaci daju sljedeće opće preporuke:

 • Kacige od polietilena, polipropilena ili ABS-a mogu izgubiti mehaničku čvrstoću zbog topline, hladnoće i izlaganja suncu ili intenzivnim izvorima ultraljubičastog (UV) zračenja. Ako se ovi uvjeti javljaju zbog stalne uporabe na otvorenom ili u blizini stanica za zavarivanje, na primjer, treba ih zamijeniti najmanje jednom svake tri godine.
 • Ako kaciga promijeni boju, napukne, otpusti vlakna ili škripi pri rukovanju, treba je zamijeniti što je prije moguće. Također ga treba odmah zbrinuti ako je zadobio silovit udarac, čak i ako nema vidljivih znakova oštećenja.
 • Ako se korisnik jako znoji ili kacigu dijeli nekoliko radnika, mora se povremeno dezinficirati. Da bismo to učinili, možemo ga potopiti u odgovarajuću otopinu, kao što je 5% formalin ili natrijev hipoklorit.
 • Prilijepljeni materijali kao što su žbuka, cement, ljepilo ili smole mogu se ukloniti mehanički ili korištenjem prikladnog otapala koje ne oštećuje materijal vanjskog okvira. Također se mogu koristiti vruća voda, deterdžent i četke s čvrstim vlaknima.
 • Neiskorištene slušalice treba pohraniti vodoravno na police ili objesiti na kuke na mjestima koja nisu izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti ili visokoj temperaturi ili vlazi.
 • Dobar način za provjeru kvalitete i stanja ove opreme je sastavljanje popisa sve OZO dostupne u tvrtki. Za bolji rezultat možemo koristiti digitalne alate i specijalizirane aplikacije kao što su elektroničke kontrolne liste.

Ove nam kontrolne liste također pomažu provjeriti prethodne uvjete za nabavu kaciga, na temelju specifičnih zahtjeva svake tvrtke ili organizacije, te prema karakteristikama i rizicima obavljenog posla.

Povezani članci