HZZ objavio koja su zanimanja u Hrvatskoj deficitarna

5. siječnja 2022.

Tema: Orsus grupa

Kada je riječ o Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, HZZ preporučuje da se za upise ove godine, između ostaloga, povećaju kvote i stipendije za tesare, armirače, fasadere, mesare, elektroinstalatere, CNC operatere, vodoinstalatere, kuhare, konobare, kozmetičare, frizere, dimnjačare, slastičare i mnoga druga zanimanja

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) tradicionalno na početku svake godine objavljuje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Riječ je o analizi koja pokazuje koja su srednjoškolska i visokoškolska zanimanja deficitarna na 20 područja u Hrvatskoj i za koja bi trebalo povećati kvote te koja su suficitarna i u kojima bi trebalo smanjiti broj upisanih i stipendiranih.

Naime, koncem svake godine područne službe i uredi HZZ-a, uz koordinaciju Središnjeg ureda, provode  analizu i prognozu potreba tržišta za pojedinim zvanjima, te izrađuju novu preporuku za obrazovnu upisnu politiku. Njome se preporučuje povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima u 20 područja Hrvatske oko većih gradova.

Prognoza položaja zanimanja u budućnosti

Cilj je takvih preporuka da se kvote i broj stipendiranih usklade s potrebama tržišta rada, odnosno da se umanji strukturna neusklađenost ‘između ponude rada i potražnje za radom, što je jedan od glavnih dugoročnih problema hrvatskog tržišta rada.

Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provedena je na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju.

Kakvo je stanje u većim Hrvatskom gradovima?

Kada je riječ o Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, HZZ preporučuje da se za upise ove godine, između ostaloga, povećaju kvote i stipendije za tesare, armirače, fasadere, mesare, elektroinstalatere, CNC operatere, vodoinstalatere, kuhare, konobare, kozmetičare, frizere, dimnjačare, slastičare i mnoga druga zanimanja. Kada su u pitanju četverogodišnje škole treba upisivati više medicinskih sestara i tehničara, dentalnih asistenata, zdravstveno-laboratorijskih tehničara i primalja-asistenata.

Kada je, pak riječ o višku kadra sa srednjom stručnom spremom, suficitarna su zanimanja u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ekonomisti, web dizajneri, poslovni tajnici, upravni referenti, veterinarski tehničari, modni tehničari…

U Splitu treba povećati kvote za mesare, slastičare, informatičare…

U Splitu i okolnim gradovima, HZZ preporučuje povećati kvote za brodomehaničare, CNC operatere, elektroinstalatere, elektromehaničare, instalatere grijanja i kućnih instalacija, te, između ostalih mesare, slastičare, vodoinstalatere, zidare. Od četverogodišnjih zanimanja nedostaje u Splitu fizioterapeuta, medicinskih sestara, agroturističkih tehničara, tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, web dizajnera te turističko-hotelijerskih komercijalista.

Kada su u pitanju visokoobrazovani, HZZ predlaže povećanje kvota, među ostalim, za elektrotehniku, strojarstvo, brodogradnju, računarstvo, medicinu, sestrinstvo, pedagogiju, informatiku, fiziku, nastavničke smjerove informatike i matematike. Nedostaje i logopeda, psihologa i rehabilitatora…

Povezani članci