5 prednosti zelenih tehnologija u građevinskoj industriji

18. veljače 2022.

Tema: Orsus grupa

Svijet zelenih tehnoloških rješenja u građevinskoj industriji ubrzano se razvija i napreduje. Zelena tehnologija u građevinskoj industriji uključuje izgradnju novih zgrada koje uključuju jedan ili više aspekata ekološki prihvatljivih rješenja.

‘Zelena zgrada’ podigla je ljestvicu stambene industrije u cijelosti uspostavljanjem novih standarda za život i održivost.

Ono što je značajnije jest i da su tvrtke sa zelenim rješenjima poboljšale financijsku učinkovitost, u usporedbi s konvencionalnim poduzećima koja ne implementiraju zelene aplikacije. Ne treba posebno isticati kako opstanak tvrtki u sadašnjim teškim ekonomskim vremenima zahtijeva učinkovitost i inovacije. Kao rezultat toga, zelene tehnologije i izgradnja brzo postaju obilježja suvremene poslovne učinkovitosti. Pa koje su onda prednosti zelene tehnologije u građevini?

1/ Smanjeni izdaci

Iako bi troškovi nabave i instalacije zelenih zgrada u početku mogli biti nešto skuplji, dugoročne koristi su ekonomičnije za opće poslovanje. Ove posebne vrste tehnologija dizajnirane su za učinkovitije korištenje resursa, što zauzvrat dovodi do smanjenja troškova. Mnoge tvrtke razumiju prednosti i potrebe zelenih tehnologija i polako ih usvajaju u poslovanju. Primjerice, zgrade koje sadrže solarne sustave troše do 70% manje električne energije od konvencionalnih sustava, navodi američko Ministarstvo energetike.

‘Zelena zgrada’ podigla je ljestvicu stambene industrije u cijelosti uspostavljanjem novih standarda za život i održivost.

2/ Prednosti za okoliš

Možda je najznačajnija prednost izgradnje i korištenja zelenih rješenja – njihov utjecaj na okoliš. Konvencionalne tehnologije, kao što su, primjerice, naftni generatori, uzrokuju veliku štetu okolišu, zbog čega je bitno da se poduzeća odluče za zelene tehnologije. Konkretno, zelena tehnologija pomaže smanjiti ugljični otisak poduzeća, smanjuje otpad, štedi vodu i troši manje energije u usporedbi s tradicionalnim tehnologijama.

3/ Nova radna mjesta

Sektor zelene energije pruža mogućnosti za nova zapošljavanja na tržištu. Sve se više traže stručnjaci za održiva rješenja u građevinskoj industriji. Sektor zelene energije tržišna je niša u razvoju koja će ostati za mnoge generacije koje dolaze. Kao rezultat toga, otvaraju se nova radna mjesta, a neka od njih uključuju inženjere zdravlja okoliša, stručnjake za solarnu energiju i stručnjake za učinkovitu rasvjetu.

Iako zelene tehnologije u početku mogu biti skuplje za implementaciju, njihove dugoročne koristi nadmašuju kratkoročne koristi za bilo koju građevinsku tvrtku

4/ Porezni poticaji

Zgrade koje imaju zadovoljavajuća zelena rješenja, bilo stambene ili poslovne, mogu povući razne poticaje, kako državne, tako i EU. U većini slučajeva, poželjni su projekti poput zelenih rješenja kao što su fotonaponske ćelije, solarni grijači, geotermalna energija ili čak mali sustavi vjetroelektrana.

5/ Prednosti za građevinsko poduzeće

Tvrtke uvijek traže alternativna rješenja za smanjenje troškova. Konkretno, građevinske tvrtke mogu imati koristi od zelene energije na mnogo načina. Brojne studije pokazale su kako postoji snažna potreba da građevinske tvrtke usvoje zelene tehnologije. Glavna teorija je da zelene zgrade ne podrazumijevaju održavanje okoliša, već i održiva rješenja za budućnost građevinske tvrtke. Važno je napomenuti da će tvrtke koje usvajaju zelena rješenja vjerojatnije privući klijente one koje ih nemaju. Ova posebna vrsta beneficija odnosi se na korporativnu društvenu odgovornost tvrtke pri čemu su oni skloni na ovaj ili onaj način vratiti ih društvu. Klijenti će vidjeti da se dana tvrtka brine o očuvanju okoliša, čime se povećavaju šanse da njihova tvrtka bude odabrana za određeni posao.

Nadalje, građevinska tvrtka koja ima dovoljno održivih rješenja smanjuje troškove energije i rada. Primjerice, korištenje solarne energije umjesto struje može pomoći smanjiti račune za komunalne usluge za gotovo 30%. Štoviše, građevinske tvrtke koje koriste zelenu tehnologiju imaju pravo na porezne poticaje od vlade. Dodatni novac se tada može uložiti u poslovanje tvrtke.

Zaključak

Sveukupno gledano, zelene tehnologije su isplativo ulaganje za svaku tvrtku koja želi poboljšati svoje poslovanje, poboljšati razmišljanje tvrtke i smanjiti troškove rada. Iako zelene tehnologije u početku mogu biti skuplje za implementaciju, njihove dugoročne koristi nadmašuju kratkoročne koristi za bilo koju građevinsku tvrtku.

Povezani članci