4 koraka do vaučera za obrazovanje: Kako do 10.000 kn javnih sredstava?

4. travnja 2022.

Tema: Orsus grupa

Sa 1. travnjem krenula je dodjela vaučera – financijskih instrumenata dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih. Program obrazovanja koji će trajati sljedećih 4 godine namijenjen je nezaposlenim osobama (i traje do 6 mjeseci) ili zaposlenim osobama i traje do 10 mjeseci zbog mogućnosti usklađivanja provedbe programa s radnim obvezama polaznika.

Korisnik sam bira obrazovni program i pružatelja obrazovanja, a trošak programa obrazovanja u iznosu odobrenog vaučera isplaćuje se izravno odabranom pružatelju usluge obrazovanja. U slučaju da je trošak programa obrazovanja veći od iznosa vaučera, postoji mogućnost da se razlika u visini iznosa podmiri od strane korisnika ili poslodavca

Tko sve može koristiti vaučer za obrazovanje?

Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života kojima će se dodjelom vaučera osigurati stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta.

Korisnik vaučera ne može biti:

  • osoba koja se nalazi u sustavu redovitog odgoja i obrazovanja,
  • osoba koja se nalazi u sustavu visokog obrazovanja i znanosti te
  • osoba koja je korisnik mirovine prema općem propisu kojim se uređuje mirovinsko osiguranje.

Zašto vaučer sustav?

Sustav omogućuje stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija. Vještine koje se nude tražene su na tržištu rada i izravno mogu unaprijediti zapošljivost i produktivnost na tržištu rada. Svima se omogućuje samostalno odabiranje programa koji žele pohađati kao i pružatelja obrazovanja. Važno je istaknuti kako se odobreni vaučer može aktivirati u roku od 6 mjeseci od datuma odobrenja zahtjeva, ali da ovaj projekt traje ukupno 4 godine – pa za sve koji se nisu prijavili odmah na početku ima vremena da to naprave i nekada kasnije!

Lista programa kontinuirano se širi, a među njima i broj programa koje nudi Orsus učilište! Nakon Programa za stjecanje mikrokvalifikacije rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, možete se prijaviti i za Program za stjecanje mikrokvalifikacije gospodarenje otpadom, a uskoro i na brojne druge!

Sustav je aplikativno podržan te se provodi s minimalnim administriranjem. Razvoj sustava vaučera prepoznat je i od strane Europske komisije te su u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana značajna financijska sredstva.
U slučaju da je trošak programa obrazovanja veći od iznosa vaučera, postoji mogućnost da se razlika u visini iznosa podmiri od strane korisnika ili poslodavca.

4 koraka do realizacije vaučera

1/ Katalog vještina i programa

Informirajte se o vještinama koje su tražene na tržištu rada i dostupne u Katalogu. Naime, vještine su glavna pokretačka snaga rasta i produktivnosti rada. U nadolazećem razdoblju trebat će razvijati vještine koje će omogućiti suočavanje s brzim tehnološkim, društvenim i ekonomskim promjenama koje dolaze, a koje će biti osnova za dugoročnu konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

Postojeći Katalog sadrži popis zelenih i digitalnih vještina koje su istaknute kao tražene na tržištu rada kao i popis obrazovnih programa koji omogućuju njihovo stjecanje odnosno daljnje usavršavanje. Katalog će se kontinuirano nadopunjavati s novim vještinama i programima sukladno zelenoj i digitalnoj tranziciji gospodarstva. Katalog vještina i programa možete pretraživati po vještinama ili programima.

2/ Podrška savjetnika HZZ-a

Zatražite podršku savjetnika HZZ-a vezano uz odabir vještine. Ako vam je potrebna pomoć prilikom odabira vještine koju želite steći ili dodatno unaprijediti, na raspolaganju su Vam savjetnici za profesionalno usmjeravanje HZZ-a. Kako biste dogovorili savjetovanje, potrebno je prijaviti se u aplikaciju Moj vaučer. Također, ako vam je potrebna tehnička podrška prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu vaučera, možete se javiti u vama najbliži CISOK centar. Ako u vašem mjestu još nije otvoren CISOK centar, kontaktirajte nadležnu područnu službu/ured HZZ-a.

3/ Ponuda za obrazovanje

Uz zahtjev za dobivanje vaučera obavezno se prilaže ponuda. Zatražite je od odabranog pružatelja obrazovanja. Nakon što ste pretražili Katalog vještina i programa i odabrali program koji želite pohađati, kontaktirajte pružatelja obrazovanja te zatražite ponudu za odabrani program obrazovanja.

Ponuda se obavezno prilaže prilikom podnošenja zahtjeva za dobivanje vaučera. Ponuda treba sadržavati podatke o nazivu programa obrazovanja, pružatelju usluge, cijeni pohađanja odabranog programa, datumu početka programa te podatke potrebne za izvršenje uplate troškova programa.

4/ Podnesite zahtjev putem aplikacije Moj vaučer

Pripremite potrebne dokumente unaprijed. Potrebni su vam životopis. Pogledajte video i pročitajte savjete o pripremi životopisa ovdje. Napomena: ako na Burzi rada HZZ-a unesete podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i ostale informacije, možete jednostavno izraditi životopis u Europass formatu.
Zatražite ponudu od odabranog pružatelja obrazovanja.
Razmislite unaprijed o razlozima zbog kojih biste željeli završiti odabrani program obrazovanja (s obzirom na Vaše obrazovanje, radno iskustvo te daljnji planirani razvoj karijere).

Povezani članci